Eliene Holierook
02/21/2024
5 min
0

Contra-indicaties in PMU uitgelegd!

02/21/2024
5 min
0

Contra indicaties voor PMU
Waarom je er soms beter voor kunt kiezen om te wachten, om of helemaal geen PMU te nemen.


PMU is hot! Dus, je bent klaar om de stap te wagen, maar voordat je springt, laten we eerst even praten over de belangrijkere zaken. Je wilt er goed uitzien, maar je wilt er ook zeker van zijn dat je veilig bent, toch? Laten we het hebben over de contra-indicaties van PMU - dat wil zeggen, de situaties waarin je misschien even moet pauzeren voordat je naar de salon rent. Let's talk!


Onderstaande aandoeningen, ziektebeelden en omstandigheden zijn zogenoemde `contra-indicaties’. Als je een afspraak maakt, neem ik van te voren een informed consent (medische vragenlijst) met je door om deze uit te sluiten. Maar, waarom is dit rijtje nu zo belangrijk? Ik ga ze stuk voor stuk met je af.

-Je lijd aan diabetes;
-Je gebruikt bloedverdunners;
-Je gebruikt huidproducten zoals: cortisone, steroïden, accutane, retin-A of renova;
-Je hebt een huidaandoening op het te behandelen gebied;
-Je hebt herpes
 -Je hebt hemofilie;
-Je ondergaat chemo;
 -Je hebt sarcoïdose:
-Je hebt een oogziekte en wilt een eyeliner.
 -Je bent zwanger of geeft borstvoeding.

Diabetes: In het algemeen kán permanente make-up worden overwogen voor mensen met diabetes, mits hun diabetes goed onder controle is en ze geen complicaties hebben die invloed kunnen hebben op de genezing of het herstelproces, zoals bij diabetische retinopathie i.c.m. een eyeliner. Bij mensen met diabetes type 1 of type 2 is er een verhoogd risico op langzamere wondgenezing en infectie na PMU-procedures. Studies hebben aangetoond dat bij personen met diabetes de huid minder goed doorbloed kan zijn, waardoor normale genezing wordt vertraagd, en de kans op infecties dus toeneemt (Bron: "Infectious Complications of Diabetes: Risk and also antibiotic resistance"). In het geval van PMU kan dit resulteren in slechte pigmentatie en een verhoogd risico op infectie, waarna antibiotica vereisd is.

Bloedverdunners: Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van bloedverdunners het risico op bloedingen tijdens en na cosmetische procedures verhoogt. Dit geldt ook voor PMU, waarbij het risico op hematomen en ongewenste uitloop van de pigmenten groter is. Er zijn rapporten van patiënten die bloedverdunners gebruikten en na PMU te maken kregen met langdurige bloedingen en onregelmatige pigmentatie ('The impact of oral anticoagulation on skin trauma'). Hoewel deze complicatie relatief zeldzaam is, dient het risico zorgvuldig te worden overwogen. Zodra er overmatige bloeding plaats vind, zal het pigment meelopen; zonde van al het werk en je geld! Je kunt overleggen met je arts of je een paar dagen kunt stoppen met de medicatie.

Huidproducten: Bij het gebruik van huidproducten zoals cortisonen, retin-A of peelings kan er beter geen PMU gezet worden. Veel huidproducten maken de huid dun, waardoor er een kans bestaat op complicaties zoals ongelijkmatige pigmentatie, overmatig bloeden en trage genezing. Wil je toch graag PMU? Stop dan  tijdelijk met de middelen. Overleg indien nodig natuurlijk eerst met je dermatoloog of arts.

Huidaandoening: Bijvoorbeeld eczeem, psoriasis, of een actieve huidinfectie kunnen leiden tot complicaties bij permanente make-up. Dit geld natuurlijk alleen voor de plek, waar je de PMU wilt. Een actieve eczeemplek rondom je wenkbrauwen is een contra-indicatie voor powderbrows, zeg maar.  De pigmenten kunnen de aandoening verergeren of infecties veroorzaken. Wacht tot het gebied rustiger is voor je met PMU begint.

Herpes (oog of lip): Het wordt afgeraden om permanente make-up te laten aanbrengen als je actieve herpesinfecties hebt. Tijdens een herpesuitbraak is de huid gevoeliger en leid het zetten van PMU tot irritatie, ontsteking en mogelijk verspreiding van het virus naar andere gebieden van de huid. Bovendien kan de aanwezigheid van een actieve herpesinfectie het genezingsproces na de PMU-behandeling bemoeilijken. Maar, niet alleen een actieve uitbraak is reden om geen PMU te zetten. Ook als je alleen drager bent van het herpesvirus, kan het trauma veroorzaakt door PMU ervoor zorgen dat er een opvlamming komt. Vaak is deze erger dan een “gewone” uitbraak. Risico is kans op ontsteking, verspreiding én littekenvorming. Niet allerminst belangrijk: PMU óók nog eens heel lelijk uitpakken door de wond… Heb je ook een uitbraak rondom je oog gehad? Dan kan er ook geen eyeliner geplaats worden. Wil je tóch graag PMU en heb je niet zo vaak een uitbraak? Begin dan meteen met het slikken van L-Lycine en Vitamine C in de hoogste dosering, en haal alvast een tube zovirax in huis!

Hemofilie: Voor mensen met hemofilie wordt PMU ook niet aanbevolen vanwege het verhoogde risico op overmatig bloeden tijdens de procedure. De moeizame stolling van bloed bij hemofilie kan leiden tot ernstige complicaties en een langere genezingsperiode. Er zijn gevallen gerapporteerd waarbij personen met hemofilie na PMU te maken kregen met ernstige bloedingen die dringende medische aandacht vereisten. Geen pretje, dus!

Chemo: Tijdens chemotherapie is de huid meestal gevoeliger en kan het genezingsproces trager verlopen. Bovendien kan het immuunsysteem verzwakt zijn, waardoor er een verhoogd risico op infectie bestaat. Daarom wordt het afgeraden om PMU te ondergaan ten tijde van chemotherapie. Mocht je toch graag PMU óf dermatografie willen tijdens je chemo, overleg dan éérst met je arts.

Sarcoïdose is een nare aandoening waarbij ontstekingen ontstaan in verschillende organen van het lichaam. De huid is het grootste orgaan van je lichaam en door het zetten van PMU kunnen de klachten dus verergeren.

Oogaandoeningen zoals voorbeelden onderstaand zijn een grote contra-indicatie bij oogbehandelingen zoals eyeliners.
 Staar -medisch bekend als cataract- is een aandoening waarbij de lens troebel word wat resulteer in wazig zicht, verlies van helderheid en blindheid indien onbehandeld. Het aanbrengen van PMU rondom het oog kan de complicaties verergeren.
 Diabetes retinopathie is een vorm van diabetes die optreedt wanneer de bloedvaten in het netvlies beschadigd raken door hoge bloedsuikerspiegels. Diabetes kan leiden tot beschadiging van de bloedvaten in het netvlies, en het verstoren van de huid met permanente make-up kan het risico op infectie vergroten, vooral op gevoelige plekken zoals de ogen.
 Bij een glaucoma is de druk achter het oog verhoogd. Door permanente make-up rondom de ogen aan te brengen kan er verdere schade worden toegebracht en het gezichtsvermogen aantasten. Wat betreft oogaandoeningen zoals hierboven zijn eyeliners écht een no-go. Wel kan er natuurlijk gekozen worden voor een ander gebied, zoals wenkbrauwen of lippen daar waar de contra-indicaties alleen de ogen betreft.

Zwanger/borstvoeding: Tot slot, de zwangerschap en borstvoeding. Er zijn 2 hoofdredenen om de PMU uit te stellen. Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam veel veranderingen en gaat al je energie naar je ongeboren kindje. Bij het zetten van PMU of een tattoo, is de genezingsperiode één van de belangrijkste. Nu je lichaam vooral bezig is met je baby, is de kans op een infectie, of verandering van kleur van je PMU iets groter. Er gaat nu eenmaal niet zoveel energie naar toe. Zodra je een infectie te pakken hebt, zul je misschien moeten starten met antibiotica en dat is niet iets wat je wilt tijdens je zwangerschap.
 Daarnaast is het effect van pigment op de foetus/baby onvoldoende onderzocht/is het niet duidelijk wat de risico’s zijn. Het is verstandig om je niet bloot te stellen aan de risico’s, ook al zijn ze klein. Een professional zal het risico niet nemen. Permanente make-up kan altijd nog, first things first!

Reacties