Eliene Holierook
09/13/2023
4 min
0

Hoe verzorg je PMU het beste als het net gezet is?

09/13/2023
4 min
0

Wat gebeurd er met je huid tijdens het zetten van PMU? Hoe nestelt PMU zich in de huid? Hoe ga je om met wisselende adviezen qua nazorg die je op internet leest? Deze en andere zaken rondom de verzorging van je PMU worden besproken zodat jij zelf de beste keus kan maken! Lees hieronder verder.


Wat is PMU?
PMU is een afkorting van ‘permanente make-up’. Het is een cosmetische procedure waarbij pigment in de huid wordt geplaatst, doormiddel van een naaldmodule of bijvoorbeeld een mesje (microblading). Het verwarrende van de naam is dat PMU eigenlijk níet permanent is. Het is een vorm van tatoeëren, waarbij de naald net wat minder diep in de huid wordt geplaatst, om ervoor te zorgen dat het door loop van tijd natuurlijk vervaagd. Het wordt gebruikt om wenkbrauwen, ogen en lippen te definiëren. Het bied daarom een prachtige oplossing om meer kleur in je gezicht aan te brengen, wat een jeugdige uitstraling kan geven. Ook zijn er kleine correcties mogelijk, als er bijvoorbeeld asymmetrie in de wenkbrauwen is, of je gewoon meer expressie wilt en tijd over wilt hebben ‘s ochtends.

Wat gebeurd er met je huid tijdens het zetten van PMU?
Er zijn verschillende soorten PMU behandelingen. Zo heb je bijvoorbeeld de immens populaire ‘powderbrows’, maar ook ‘hairstrokes’, ‘eyeliners’, ‘full lips’, ‘lip blush’ en zo nog veel meer.   Welke behandeling ook toegepast wordt, het effect op de huid is nagenoeg hetzelfde. Om het pigment in de huid te krijgen, dient de huid vakkundig en voorzichtig opengemaakt te worden met de naald. Er ontstaat dus een (schaaf)wondje. Afhankelijk van de behandeling, gevoeligheid en dikte van de huid, kan er puntbloeding ontstaan. Dit is echter minimaal en stopt vanzelf. Je PMU-artiest kiest een naald uit die het meest schikt bij de behandeling en het minste trauma aan je huid zal veroorzaken. Dat gezegd hebbende, zijn er huidtypes die nou eenmaal gevoeliger reageren dan de andere. Zo ontstaat er bij de één wel meteen zwelling en roodheid en is er bij een ander niets aan de hand. De huid op de lippen is het dunst en daadwerkelijk anders dan de huid rondom. Deze is dan ook het meest gevoelig voor bloeding, zwelling en roodheid en infecties.

Hoe zorg je ervoor dat PMU zich in de huid nestelt?
Dit zorgt natuurlijk meteen voor een wedervraag: kun jij er als klant dan voor zorgen dat PMU níet goed blijft zitten? Ten dele is het antwoord hierop; ‘ja’. Allereerst mag je natuurlijk verwachten dat je PMU-artiest ervoor zorgt dat het pigment gestapeld wordt. Een getrainde behandelaar weet de juiste technieken uit te voeren om de duurzaamheid van het pigment te waarborgen. Maar de nazorg is misschien nog wel net zo belangrijk als de behandeling ansich. Indien de nazorg goed opgevolgd word, heeft de huid kans om zich te herstellen en zo het pigment op te sluiten. Het opsluiten gebeurd zodra er korstvorming ontstaat en het in alle rust hersteld. Hieronder som ik op wat in het algemeen door het RIVM, collega’s en opleidingsinstituten als goede nazorg wordt ervaren:

  • Houd het gebied 3 tot 5 dagen droog;
  • Bedek de huid niet doormiddel van bijvoorbeeld kleding, make-up of pleisters;
  • Blijf van de korstjes af.

Welke adviezen worden er online gegeven?
Bovengenoemde is het meest algemene advies wat er gegeven kan worden. Maar de verwarring ontstaat al snel zodra je internet opent. Want waar er eigenlijk overal gerept wordt over het drooghouden van de huid, verschillen de adviezen rondom de duur hiervan. Ook adviseert het RIVM juist om de huid  2 x per dag te wassen met water en hypoallergene zeep. Ook vaseline is omstreden; de één adviseert het juist om de beschadigde huid te hydrateren, waar een ander adviseert om dit alleen bij hoge uitzondering te gebruiken omdat het pigment zou absorberen. Genoeg informatie om in te verdwalen dus!

Hoe kies je welk advies je opvolgt?
Een logische vraag na al deze overload aan informatie!
De salon waar jij je PMU laat zetten is hoogstwaarschijnlijk zorgvuldig door jou uitgekozen. Met een GGD goedgekeurde salon mag je ervan uitgaan dat zij volgens de veiligheids- en hygiënerichtlijnen van het RIVM werken. Zij weten dan ook goed hoe er voor je huid gezorgd moet worden na de behandeling! Elke PMU-artiest kan specifieke instructies en aanbevelingen hebben op basis van hun werkwijze en ervaring. Vaseline bijvoorbeeld hoeft niet geadviseerd te worden na het zetten van PMU, het hydrateert alleen. Indien je een vette huid hebt, is dit niet nodig. Maar, het kán een goed nazorgadvies zijn wanneer de klant een heel droge huid heeft. Ook is vaseline een uitkomst bij de lipblush behandeling, waarbij het bewegen van de lippen als irriterend kan worden ervaren zonder dit product. Het drooghouden van de huid heeft als doel om infecties te voorkomen en korstvorming te laten ontstaan. De richtlijn is daarbij 3 á 5 dagen. Mocht jouw huid na 3 dagen nog geen enkele korst hebben, kun je misschien overwegen om een dag of 2 langer bij water weg te blijven. Ook is het trekken aan de korstjes nooit een goed idee. Pigment zal worden meegetrokken en er ontstaat opnieuw een wondje!

Gebruik dus je gezonde verstand. Een wond behandel je met zorg. Je zorgt ervoor dat er geen bacteriën bij kunnen, je laat het zoveel mogelijk met rust en trekt aan de bel als het *afwijkende indicaties* vertoont. Daarnaast is het advies van je PMU-artiest leidend. Zij/Hij weet tenslotte het beste advies is bij jouw huid, in combinatie met het gebruikte pigment en naald. Mocht je twijfelen over de deskundigheid of het advies, kun je altijd opnieuw contact opnemen met je behandelaar. Ik weet zeker dat ze je graag te woord staan over het gekozen nazorg beleid!

*Afwijkende indicaties kunnen zijn; gele blaasjes, aanhoudend kloppend gevoel, zwelling, roodheid, wondvocht, chronische pijn die blijft toenemen na dagen van plaatsing. *

Reacties