skin
Eliene Holierook
09/25/2023
3 min
0

Dermatografie

09/25/2023
3 min
0

freckled skinWat is dermatografie? Hoe weet je of je gebaat bent bij deze vorm van tatoeëren en werkt het eigenlijk hetzelfde als een reguliere tatoeage? Lees dit in mijn nieuwe blog én de persoonlijke verhalen achter deze bijzondere vorm van tatoeëren.


Wat is het?

Grote kans dat je inmiddels allang bekend bent met tatoeages. Daar waar vroeger tatoeages vooral bestemd waren voor zeelui en criminelen, is dit gelukkig allang niet meer zo. Iedereen kan tegenwoordig genieten van deze vorm van creativiteit.  Maar, dermatografie is iets waar je waarschijnlijk nog niet zo vaak van gehoord hebt. Het staat ook wel bekend als ‘medisch tatoeëren’. Waar het bij reguliere tatoeages gaat om creativiteit en expressie, zorg je bij medisch tatoeëren er eigenlijk voor dat de huid weer lijkt op hoe het oorspronkelijk was, óf probeer je de huid meer te laten lijken op de omliggende huid.   

Wat doet het met mensen?

Je hebt je vast wel eens geschaamd, toen er wat tussen je tanden zat. Mensen keken je niet meer aan in je ogen, maar dwaalden af naar je mond. Je kunt het gelukkig meteen weghalen, maar stel je nu eens voor dat dit permanent is. Mensen die je aanstaren, nakijken en ontwijken door hoe je eruitziet. Of, als je je uit moet kleden in publieke ruimtes en je constant schaamte voelt voor je huid. Je huid is zichtbaar voor iedereen en daarom in sommige gevallen een reden om onzeker te worden. Dermatografie is in dit geval zoveel méér dan pigment in je huid aanbrengen; het kan een levens veranderende ervaring zijn.

Voor wie is het geschikt?

Mensen die te maken hebben gehad met de gevolgen van ziekten, ongevallen, chirurgische ingrepen, of zelfbeschadiging kunnen enorm profiteren van dermatografie. Denk bijvoorbeeld aan borstkankerpatiënten die een borstreconstructie hebben ondergaan. Of een kind dat geboren wordt met schisis(hazenlip) en daar in zijn latere leven nog hinder van ondervind. Dermatografie in combinatie met micro/fractional needling zorgt voor een verbeterde huidkwaliteit en brengt kleur terug daar waar het ontbreekt of afwijkt.  Dit kan het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van mensen enorm vergroten, waardoor ze zich completer kunnen voelen.

Ook mensen met brandwonden kunnen baat hebben bij dermatografie. Juist door de combinatie met fractional needling kan de huidkwaliteit al verbeterd worden. Het pigmenteren is dan de kers op de taart!

Mensen met de volgende huidaandoeningen of problemen kunnen gebaat zijn bij dermatografie:

  1. Schisis
  2. Hypopigmentatie
  3. Vitiligo Sigmentalis (en 3 jaar stabiel)
  4. Borstkanker
  5. Brandwonden
  6. Automutilatie
  7. Littekens

“ Inmiddels gaat het goed met mij. Door hulp te zoeken bij een psycholoog is de drang om mezelf te snijden verminderd. Bij Eliene heb ik de littekens op mijn arm minder kunnen laten opvallen, ook al zijn er nog wat afspraken voor nodig. Het is ook een stok achter de deur. Nu er nieuwe huid zit en de littekens zo zijn verminderd, wil ik het ook niet meer stuk maken. Het is zo mooi” – Kim 

 

Hoe werkt het?

Voorafgaand aan een dermatografie behandeling vind e eerst een intake plaats. Tijdens de intake bespreken we de huid, het probleem, de verwachtingen en te behalen resultaat. Na de intake zal ik een behandelplan schrijven, die ik telefonisch uitvoerig met je bespreek. Zo is er dan ook een indicatie qua kosten en aantal behandelingen. Indien akkoord, maken we de afspraak voor de behandeling.      Afhankelijk van het probleem of de wens, kan er eerst besloten worden om een huid verbeterende behandeling te ondergaan doormiddel van fractional/micro needling. Dit word gedaan met een zelfde soort machine als bij een tatoeage. Het behandelen van de huid gebeurd met een naald, eventueel in combinatie met een werkstof zoals bijvoorbeeld hyaluronzuur. Zodra de huidkwaliteit verbeterd is (als dat nodig was) kan het medische tatoeëren beginnen.  Dit werkt in principe hetzelfde als een reguliere tatoeage! Er wordt gebruik gemaakt van een machine, naald en pigment. Het verschil zit hem uiteraard in het pigment wat toegepast word. Waar een tatoeage alleen voor verfraaiing is, zorgt het pigment er bij dermatografie voor dat het juist matcht met de omliggende huid. Indien nodig, kom je weer terug voor de volgende behandeling!

 

*Ben jij benieuwd naar wat dermatografie voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact op met info@muditapmu.nl

 

 


Reacties